Izbornik

Kako pokrenuti vlastiti posao?

Krajem prošlog tjedna objavljen nam je članak na portalu www.mojkvart.hr pod naslovom "Kako pokrenuti vlastiti posao?".

Objavljeni članak sada prenosimo i na našu WEB stranicu:

 

Odlučili ste se na samozapošljavanje jer više nemate želju raditi za drugoga. Imate super ideje i napokon ste iste odlučili realizirati. Volju i želju za radom imate, ali administracija Vam nije jača strana. Ne znate trebate li uložiti više ili manje? Novaca nikad dosta.

Za početak potrebno je odabrati djelatnost i oblik poduzetništva koji će te otvoriti.  Postoji više vrsta poslovnih subjekata, a za potrebe ovog članka osvrnut ćemo se samo na najčešće dvije: društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) / jednostavna društva s ograničenom odgovornošću i obrt.

Vrlo često se postavlja pitanje što je isplativije otvoriti. Naravno, sve ovisi o Vama i Vašim željama i potrebama.

Hoćete li se odlučiti za d.o.o. ili  j.d.o.o. ili pak obrt ovisi o više čimbenika od kojih ćemo izdvojiti: 

  1. Troškovi osnivanja - ovise o vrsti koju otvarate. Ako osnivate d.o.o. troškovi osnivanja su veći - oko 3.000 kuna. Za osnivanje j.d.o.o.- a trebat će Vam oko 800 kuna, ovisno o dokumentima potrebnim u postupku.
  2. Razlika u početnom temeljnom kapitalu - za osnivanje d.o.o. minimalni temeljni kapital mora biti 20.000 kuna, a za j.d.o.o. najmanji temeljni kapital je 10 kuna. Ipak, postoji caka jer ćete kao vlasnik j.d.o.o. morati rezervirati četvrtinu dobiti dok se ne ispuni visina temeljnog kapitala od 20.000 kuna. A i za početak poslovanja trebat će Vam sigurno nešto više od 10 kuna.
  3. Za otvaranje obrta trebat ćete izdvojiti oko 300 kuna.
  4. Razlika u načinu oporezivanja -  porezni sustav je u Hrvatskoj nažalost vrlo promjenjiv i o istome se najbolje savjetovati  s budućim knjigovođom.
  5. Plaćanje zaposlenika – oporezivanje nesamostalnog rada za poslodavca ovisi o nizu čimbenika (osobni odbitak,prirez mjesta prebivališta). Kod obrta se oporezuje dohodak koji ste ostvarili na godišnjoj razini.

Tu su još mnoge druge razlike, prednosti i nedostaci jednog ili drugog oblika poduzetništva.

Nakon razmatranja svih razlika osnivanja trgovačkog društva ili otvaranja obrta  na Vama ostaje samostalna odluka što ćete otvoriti. Ne postoji univerzalni savjet jer svatko najbolje zna raspolaže li sa početnim kapitalom ili ne. Ali nikako nemojte dopustiti da Vas ova odluka poljuja i odustanete od samozapošljavanja.

Imate poslovnu ideju i želju okušati se u poduzetništvu, no nemate potrebna znanja i vještine za upuštanje u isto? Zbunjuje vas količina propisa i dokumentacije koje morate zadovoljiti/osigurati?

Trgovačko društvo KSB POSLOVANJE će Vam pomoći pri odluci o izboru oblika poduzetništva i pomoći Vam pri osnivanju istog, preuzeti pravovremeno i točno vođenje poslovnih knjiga, osigurati objektivnu analizu procesa poslovanja, potrebnih procedura za upravljanje troškovima te pomoći u organizaciji i restrukturiranju poslovnih obveza.

Biti ćemo Vaš partner u izgradnji Vaših poduzetničkih puteva!

© 2024 KSB POSLOVANJE. Sva prava pridržana. Izrada web stranica Virtus Dizajn